Kloosterkwartier

Deel nieuwsbericht:

“Hier wil ik nieuwe vrienden leren kennen”

‘Leefgoed is deugdelijk cement’. En wie wil bouwen heeft deugdelijk cement nodig. Dat geldt voor de realisatie van een gebouw én voor het bouwen aan de lokale samenleving. Leefgoed ís deugdelijk cement.

Riek van Strartum is gepensioneerd pastoraal werkster en wordt vrijwilligster bij Leefgoed. Tijdens de relatiedag van Leefgoed van donderdag 14 maart mocht ze vertellen wat haar zo enthousiast maakt over het initiatief in het Kloosterkwartier in Veghel. “Voor mijn studie theologie heb ik ooit een scriptie geschreven waarbij ik het begrip deugdelijk cement heb geïntroduceerd. Ik moest er aan denken toen ik me verdiepte in Leefgoed.”

LeefGoed Veghel is een initiatief van elf organisaties uit de wereld van zorg, welzijn, wonen, leren en de gemeente Meierijstad. Vanuit het gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen maken zij met elkaar van het Kloosterkwartier in Veghel een plek voor iedereen: jong, oud, rijk, arm, met én zonder beperking.

Nieuwe vrienden
Afgelopen donderdag werd tijdens een druk bezochte relatiedag, geïnitieerd door woningcorporatie Area en Zenzo, het startsein gegeven voor de verbouwing van het moederhuis en de kapel. Dat gebeurde ín die kapel. Diverse sprekers kwamen kort voorbij, waaronder Coen Hendriks van projectontwikkelaar Zenzo. Die gaf zijn spreekbeurt aan van Stratumn en aan Ben Jansen, één van de toekomstige bewoners van een appartementencomplex in het Kwartier.

“Ik ben alleen en dan slaat de eenzaamheid toe”, vertelde van Jansen. “Eenzaamheid is een verschrikkelijk ding. Hier kan ik wonen en kan ik aansluiten bij allerlei activiteiten en kan ik anderen ontmoeten. Hier wil ik nieuwe vrienden leren kennen.” Van Stratum begreep hem helemaal. “Ik ben sinds drie jaar ook alleen”, vertelde ze. “Het is een van de redenen dat ik hier bijeenkomsten wil organiseren voor mensen die hun partner verloren. Het is mijn manier om deugdelijk cement te leveren.”

Ontschotten

Wethouder Rik Compagne heeft diverse beleidsterreinen in zijn portefeuille en die komen in het Kloosterkwartier allemaal samen: wonen, Wmo, welzijn en participatie krijgen allemaal plekken in dit deel van Veghel. “In onze wereld gaat het vaak over het belang van ontschotten, van integraal werken. Hier in deze kapel gaan we het letterlijk doen. Want hier krijgen mensen van bijvoorbeeld de gemeente en Ons Welzijn werkplekken. Dat leidt tot samenwerking.”

Keynote speaker Floris Alkemade bracht in zijn presentatie ‘De toekomst van het verleden’ zijn voormalige functie als rijksbouwmeester samen met die van voorzitter van de Raad van Verbeelding van Meierijstad en supervisor van het team dat de contouren voor het Kloosterkwartier bedacht. Alkemade schetste de 170-jarige historie van het gebied en stelde vast dat het terrein en de gebouwen zowat onafgebroken transformeerden. “Maar het bleef bij die veranderingen altijd een afgesloten complex. Dat gaat nu veranderen. We gooien de boel open.”

Beschaving

De Rooienaar stond nadrukkelijk stil bij de functies op het gebied van zorg. Daarbij gaat het niet alleen om Leefgoed, maar ook over het gebouw Fioretti waar bewoners indien nodig zorg krijgen en tegelijkertijd ook voor elkaar zorgen. Welke ontwikkelingen de samenleving ook te wachten staan, de zorg is volgens Alkemade “het terrein waar het in de toekomst in Nederland het meest lastig wordt”. Om het belang van initiatieven als het Kloosterkwartier te onderstrepen, citeerde hij filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir: “De mate van beschaving van een samenleving is af te lezen aan de manier waarop deze met ouderen om gaat”.

Gastheer Jan van Vucht van Area sloot het officiële deel van de bijeenkomst af met de aankondiging van de verbouwing. Samen met vertegenwoordigers van gemeente, projectontwikkelaar, aannemer en Franciscanessen sloeg hij bij wijze van startsignaal op een rode knop, waarna onder luide muziek van organist Henk van Riel feestelijke serpentines op het publiek neerdaalden.