Kloosterkwartier

Deel nieuwsbericht:

Onverwachte bijvangst: toerisme

De projectontwikkelaar, zusters Franciscanessen en andere bij het Kloosterkwartier betrokken organisaties hadden er in eerste instantie niet aan gedacht, maar het gebied heeft mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie.

Niet alleen zijn die mogelijkheden er, ze versterken ook nog eens de zorg die binnen het Kloosterkwartier wordt geboden. Dat is te danken aan Leefgoed, waar wonen, werken, leren, ontmoeten, ondersteunen, (be)leven en verbinden samenkomen. Onder de diversiteit aan bewoners en gebruikers zijn mensen voor wie sociale contacten niet vanzelfsprekend zijn. Die mensen worden letterlijk en figuurlijk gezien door bezoekende toeristen en recreanten, zo is het idee. Daarmee wordt eenzaamheid bestreden, want een kort gesprek met een bezoeker is voor mening bewoner het verschil tussen een slechte en een goede dag.

Kers op de taart

Maar dan moet het Kloosterkwartier die bezoekers wel wat te bieden hebben. Dat is het geval, zo blijkt uit een inventarisatie. Het gaat daarbij zowel om het exterieur als interieur van diverse gebouwen en van het monumentale park. Denk daarbij aan poorten, bosschages, beelden, enkele monumentale bomen en fraaie zichtlijnen.

Dat park is eigentijds, maar wordt toch vooral ontwikkeld met respect voor de functie die deze plaats voorheen als hof had. De wandelaar wordt verleid tot rust en bezinning. Voor de zusters was het dan ook een stiltetuin. In de nieuwe opzet worden historische aspecten gekoesterd, zoals bestaande bomen en het kerkhof. Verder zijn er straks een grasveld, een labyrint, een platanenlaan, een vijver, een dierenweide, een beeldenroute en een bostuin. Het nieuwe park is een logische voortzetting en verfraaiing van wat door de zusters honderd jaar geleden is aangelegd. Toen werd met de kloosterhof, ook wel stiltetuin genoemd, een einde gemaakt aan een ongezond, zompig moeras.

Helende landschappen

Het idee om toerisme subtiel te combineren met de uitgangspunten van Leefgoed is niet onopgemerkt gebleven. Het Kloosterkwartier is namelijk geselecteerd als project binnen ‘Parels in helende landschappen’ (PIHL). Dit initiatief is mede genomen door Interreg Europe, onderdeel van de Europese Unie, en richt zich op de ontwikkeling van duurzaam toerisme, zorg en erfgoed.