Kloosterkwartier

Deel nieuwsbericht:

Samen wonen met zorg in Fioretti

De zusters Franciscanessen kijken uit naar hun terugkeer naar Veghel. Op hun nieuwe locatie is ruimte voor meer mensen die zelfstandig willen ‘wonen met een plus’.

Vanwege de realisatie van het Kloosterkwartier, verkasten de zusters naar het Annahof in Wijbosch.

“Ze zijn heel content met hun tijdelijke woonplek daar”, weet coördinatrice Marieke van Grinsven van het klooster. Twee jaar geleden was ze druk met de verhuizing naar Wijbosch en nu heeft ze het druk met de terugkomst. “Hoe goed ze het ook in Annahof hebben, de zusters komen heel graag weer naar huis.” Dat gaat gebeuren in mei. Dan nemen zestien van de twintig zusters hun intrek in Fioretti en nemen ze nog drie anderen mee die tijdelijk in het Annahof verblijven.

Ze gaan wonen in het gebouw Fioretti. Dat bestaat uit dertig appartementen en zes studio’s, stuk voor stuk gereserveerd voor mensen die zo nu en dan zorg nodig hebben en tegelijkertijd graag zelfstandig wonen. Er is 24 uur per etmaal ondersteuning aanwezig. Want binnen Fioretti wonen mensen met een zorgindicatie voor verpleeghuiszorg en/of wijkverpleging en/of huishoudelijke hulp. Zij zijn nog voldoende mobiel en gezond om zelfstandig te wonen en veel zelf te regelen, eventueel met ondersteuning van mantelzorg of het sociaal netwerk.

samen-wonen-fioretti

Maar wat Fioretti vooral bijzonder maakt, is dat alle bewoners samen een leefgemeenschap vormen. Marieke: “We verwachten van de bewoners dat ze
er voor elkaar zijn. Het betekent dat ze er samen voor zorgen dat niemand eenzaam is en dat ze waar mogelijk elkaar helpen met praktische zaken, zoals een boodschap doen. Ook de eventuele mantelzorgers ondersteunen elkaar”. Het betekent niet dat de bewoners bij elkaar ‘op de lip zitten’, “want we gunnen iedereen privacy”. Er zijn twee gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners terecht kunnen voor een kopje koffie of een activiteit. De nog te vormen bewonersvereniging speelt daarbij een belangrijke rol. “Wonen met een plus”, noemt Marieke het.

Overigens vinden de bewoners ook buiten Fioretti aanspraak en zorg. Zo is er de huiskamer van Leefgoed. Daar kan worden gegeten en zijn er activiteiten van Ons Welzijn. Verder is de wasserij van IBN op een steenworp afstand te vinden. Omdat het Kloosterkwartier in het centrum van Veghel ligt, zijn winkels en horeca niet ver weg.

Interesse? Bel of mail Josée van Boxmeer: 0413 337500 – fioretti@laverhof.nl.

Meer op Fiorettiwonen.nl